Ålands Projektkör uppförde i augusti konserten ”A tribute to Queen” på Stallhalla, dvs en stor utomhus scen i amfiteater-form som byggts i samband med Stallhagens bryggeri i Finström. Konserten drog fulla hus båda kvällarna. Pyrotekniken för showen förverkligades av Joho Pyro.

Projektkören föddes 2008 för en show på Rock-Off festivalen i Marienhamn. Dirigenten Johanna Grüssner berättar: ”Den 26 juli vid midnatt dirigerade jag 60 fantastiska sångare i svarta huvor till TV4:s midibakgrund, bomber och granater”. JoHo Pyro och kören har samarbetat flera gånger och sångarna är vana att stå mitt i pyrotekniken och ösa på för fullt. Så även nu på Stallhalla.

Stallhalla är en intressant scen. Publikläktaren, med plats för 900 personer är en amfiteater, men scenen är byggd på en flytande ponton i en sjö just framför publikläktaren. För pyroteknikern ger detta utmaningar men också möjligheter. Det går t.ex att använda ett fullskaligt vattenfall, dvs. fallande gnistregn. Det landar ju i vatten.

”Det svåraste med en konsert av detta slag som utnyttjar pyroteknik och fyrverkeri genom hela konserten är att att hålla rytmen i en live-performance” säger Johan Holländer, Joho Pyro. ”Speciellt när stämningen är absolut magisk och det är ett sådant medryckande ös hela tiden”