Pyronale är en musikfyrverkeritävling som hålls årligen i Berlin, vid olympiastadion, på det polofält som ligger väster om den imponerande stadionbyggnaden.  Pyronale, som av arrrangörerna kallas VM i musikfyrverkeri,  är ett tvådagars evenemang där  3 st tävlande per kväll framför sitt bidrag , och efter den andra kvällen koras  det en vinnare och vem som tod silver och bronsplatsen.  Ca 50.000 människor följer med tävlingen varje kväll.

Det intressanta med Pyronale är konceptet. Varje tävlande börjar med att framföra en kort komposition (1 min) utan musik, och användande bara 2 st på förhand bestämda färger. Efter det följer en kort komposition (4 min) till förbestämd musik.  Både “årets färger” och ” den obligatoriska musiken” delges tävlandena ca 6 månader i förväg.  Efter detta framförs en fri komposition på ca 15 min, men den bör ansluta sig till den tävlandes land, kultur eller något nationellt  drag.

Det finns alltså en viss bakgrund till epitetet “VM i musikfyrverkeri” för de tävlande kommer från hela jordklotet, och deras program skall ansluta sig till den tävlandes nationalitet.

JoHo Pyro har deltagit i Pyronale två gånger 2011 och 2013.  Den andra gången tog Joho Pyro  hem silver och valdes dessutom av publiken till första kvällen vinnare, dvs publikfavorit.

En rolig detalj kring Pyronale: det brukar pågå bland fyrverkeri-intresserade en våldsam diskussion, inklusive vadslagning, kring temat vad årets färger kommer att bli.  Dett fortgår tills juryn meddelar vilka årets färger är.

Joho Pyro performans

En annan tävlande